Minecraft Education is een ontzettend leuk en leerzaam programma om met kinderen bezig te zijn. Maar de extra optie die ik het meest gebruik op het voorgezet onderwijs is de code builder. 

Open een nieuwe wereld in Minecraft Education. Het makkelijkste is om een vlak grasland als basis te gebruiken omdat je dan echt de ruimte en het overzicht hebt om zelf dingen te gaan maken. Wat trouwens verder nog een tip is, is om in de instellingen altijd dag aan te zetten :).

Als je binnen die wereld dan op de C drukt dan komt er een code builder naast je staan. Daarnaast opent er een scherm aan de rechterkant met 3 opties. Ik gebruik dan altijd de middelste optie “Microsoft make code”. Dit is de optie waarmee kinderen met blokken aan de slag kunnen om te programmeren. Deze manier word vaker gebruikt bij verschillende programma’s zoals scratch en code.org. 
In deze opties zitten verschillende tuturials waarin je stap voor stap word verteld om bijvoorbeeld een aquarium te programmeren. Het enige nadeel is dat de vertaling nog niet helemaal werkt waardoor de uitleg van de tutorial in het Engels is, maar als je op het lampje druk dan is het voorbeeld in het Nederlands.
Verder zijn er ook voorbeelden die geladen kunnen worden waardoor de code gelijk klaar staat. Als ze dan op de groene play knop onderin het scherm drukken en het commando in de wereld geven, dan staat het gelijk voor de ze klaar. Een goed voorbeeld hiervan is de 1000tnt. De kinderen vinden het super om die te gebruiken en alles te laten ontploffen :).

Dit is en een notendop hoe ik programmeren in Minecraft Education gebruik. Het leukste is om de leerlingen vrij te laten en te kijken met welke super oplossingen ze komen. 🙂

Over Kids 4 Code

Met bijna 15 jaar ervaring in het onderwijs en een passie voor ICT wil ik kinderen op een innovatieve wijze kennis laten maken met programmeren.

Kids 4 Code bied een flexibel, innovatief en interactief programma om kinderen spelenderwijs leren te programmeren. Of het gaat om invalwerk met een minimum van 4 uur of een langer traject, er is veel bespreekbaar. Bel of mail en we bekijken de mogelijkheden!

Leer kinderen programmeren!

Flexibel en snel inzetbaar (min. 4 uur)